Vy över uppgränna naturhus och vättern

Hagab stärker sitt hållbarhetsarbete med EPD:er för Basic 2 och Basic 4

  1. /
  2. Hem
  3. /
  4. Aktuellt
  5. /
  6. Hagab
  7. /
  8. Hagab stärker sitt hållbarhetsarbete med EPD:er för Basic 2 och Basic 4

Nu tar vi ytterligare steg mot en mer hållbar vardag genom att introducera miljövarudeklarationer för vår Basic-serie. Dessa deklarationer, även kallade Environmental Product Declarations (EPD), ska ge en klar bild av produkternas miljöpåverkan från start till slut, vilket gör det ännu enklare att välja rätt.

 

En EPD (Environmental Product Declaration) är en miljövarudeklaration för en specifik produkt och den bygger på produktens livscykelanalys (LCA). En LCA är en samlad bild av produktens totala klimatpåverkan utifrån alla steg i livscykel, från utvinning av råmaterial, tillverkning, användningsfas till avfallshantering. Alla EPD:er granskas och godkänns via oberoende verifiering för att säkerställa kredibiliteten. EPD:er är krav vid nybyggnationer för att redovisa ett projekts klimatpåverkan och byggnadens LCA. Från och med år 2025 beräknas även våra produkter inom installation att ingå i dessa krav.

 

– Genom framtagningen av EPD:er till Basic har vi fått en fördjupad förståelse och bättre insikt i produkternas påverkan och materialval, berättar Petter Ydrestrand, utvecklingsingenjör på Hagab.

På Hagab jobbar vi ständigt med vårt hållbarhetsarbete och EPD:er för Basic 2 och Basic 4 är ett stort steg framåt i det arbetet.

 

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda en EPD på våra omtyckta produkter Basic 2 och Basic 4. Det är ett viktigt steg i vårt hållbarhetsarbete där vi kontinuerligt arbetar för att få fram fler EDP:er. Att skapa en öppenhet kring våra produkter, och bidra till en mer hållbar byggbransch är en självklarhet för oss, säger Linn Leicht, produktansvarig på Hagab.

EPD:erna till Basic 2 och Basic 4 finns tillgängliga på respektive produktsida under certifikat.