Ytterväggsgaller i mässing på fasad

Guldläge krävde mässing

  1. /
  2. Hem
  3. /
  4. Referenser
  5. /
  6. Guldläge krävde mässing

Hagab har fått äran att leverera skräddarsydda galler i mässing som är mer än bara en passage för in- och avluft. Handelsområdet vid Solåsen i Jönköping har fått en ny magnet med många vågade vinklar och vrår i exteriören. Nu är inte mässing magnetiskt, men byggnaden har en unik attraktionskraft för ögat.

 

Vi fick strida hårt för att få även gallren i mässing, berättar arkitekt Johan Özmen på Arkitekthuset AB. Entreprenören tyckte nog det räckte med standard, men vi fick som vi ville till slut.

 

Byggnaden är alltså klädd med en mässingslegering, monterad i kassetter. Men även takets vinklar är en viktig del av helheten, därför har ett mässingsgaller smugits in även uppe på taket. Det andra gallret sitter på baksidan en bit över huvudhöjd och smälter väl in i övriga fasaden, för dem som passerar på den sidan av byggnaden.

 

Gallren är skräddarsydda både när det gäller material och dimension, berättar Henrik Sollenby, som är ansvarig säljare på Hagab.

 

Det var första gången vi tillverkade galler i just mässing, men annars gör vi en hel del skräddarsytt i olika material varje år. Ofta är det just arkitekterna som driver frågan, för att få till helheten. I det här fallet hade det varit synd med galvade galler, eller liknande, när helheten är så konsekvent genomförd med mässing.

 

Den spektakulära byggnaden är en konceptbutik för Royal Design, men en mindre del disponeras som kafé. Byggnaden nominerades till Jönköpings Stadsbyggnadpris 2015. Byggherre var fastighetsbolaget Lustgården AB, som byggt många av de större affärslokalerna på Solåsen.

Royal Design i jönköping
Royal design fasad
Ytterväggsgaller på fasad i mässing

Använda produkter i projektet