Värnamo tingshus

Det gamla huset andas igen, diskret, elegant
och med nya galler.

  1. /
  2. Hem
  3. /
  4. Referenser
  5. /
  6. Det gamla huset andas igen, diskret, elegant och med nya galler.

Gamla hus och ventilation är ofta en svår kombination. Är det över hundra år gammalt och snudd på K-märkt börjar det bli en rejäl utmaning. Så är fallet när Östbo härads gamla tingshus i Värnamo har renoverats. Inneklimat i Värnamo antog utmaningen och har bland annat baxat upp ett Combicool-aggregat under vindens takbjälkar.

En mer estetisk utmaning var att få in luft till aggregatet utan att göra nya öppningar i koppartaket eller i fasadens röda tegel. Då tog de hjälp av Hagab.
– De luftintag som fanns var för små till ytan enligt de beräkningar som var gjorda till den nya kontorsmiljön, berättar Markku Törnqvist, tekniker på Inneklimat för Annica Stenberg, säljare på Hagab.

Fastigheten ägs av kommunen och är byggd, cirka 1910, i en stram renässansstil med många vackra detaljer bevarade. Och låter man ögat svepa högst upp på fasaden hittar man de små rundbågade fönstren som alltså numera är förklädda med ventilationsgaller. Det är totalt fyra galler som är inritade och tillverkade av Hagab för att TFX-aggregatet ska kunna andas och både värma och kyla byggnaden framöver.
– Galler är ju en standardprodukt, men många glömmer att skräddarsytt och lackerat också är standard för oss, säger Annica Stenberg, ansvarig säljare på Hagab.
– Vi lackerar i alla tillgängliga RAL-färger, med korta ställtider och konkurrenskraftigt pris. Det ska vara enkelt att få galler att passa in i olika miljöer, både inne och ute.
– I det här fallet har vi dessutom levererat ett antal brandspjäll.
För Inneklimat är detta en relativt stor entreprenad och man kommer att lägga totalt cirka 700 timmar här.
– Värnamo är vår hemmamarknad kan man säga, men vi har eget folk både i Gislaved och Nybro. Tror vi kan räkna in 25 anställda i dagsläget, berättar Christer Claeson.
– Min relation med Hagab går ända tillbaka till 1986, så jag måste vara en av de äldsta kunderna, säger Claes och skrattar.
– Det har alltid funkat bra. Det mesta finns på lager, grejerna kommer när dom ska och vi får snabba leveranser.

Ventilation i Värnamo tingshus

Använda produkter i projektet