Munksjötornet

Brandsäkrat landmärke – höjer sig över omgivningen

  1. /
  2. Hem
  3. /
  4. Referenser
  5. /
  6. Brandsäkrat landmärke

Jönköping växer så det knakar, både på bredden och höjden. Runt Munksjön byggs just nu en helt ny stad i staden. Både bostäder och kommersiella lokaler nära vattnet, med både stark ytspänning och vacker lägesenergi. Den första byggnaden att stå klar kvalade dessutom in som Jönköpings högsta, med 16 våningar. Hagab har levererat brand-/brandgasspjäll till ventilationen och ett antal exteriöra ventilationsgaller till fasaden för fastigheten som blivit södra Jönköpings nya landmärke. Ett högvattenmärke precis vid stranden.

 

– Det är ett unikt hus när det gäller kyla och värme, och vad jag vet, det enda i Sverige, som har en gemensam vattenkrets för både värme och kylning, förklarar Jonas Skörd, projektledare. Jonas är delägare i företaget FS-Service i Jönköp­ing, som stått för såväl konstruktion som installation av ventialationssystemet i fastigheten.

 

– Tilluftsbaffeln kyler och värmer på varje våningsplan, men vattentemperaturen varierar bara mellan 19-23 grader, vilket ska spara energi och göra det lätt att sköta.

 

– Det Hagab levererat är ett hundratal Intact Brand-/Brandgasspjäll. Varje våning är en avskild brandcell.
Huset har 3 hisschakt och 2 trapphus till de 16 vån­ingarna och Hagab har också fått chansen att visa vad de går för när det gäller skräddarsydda galler för ute- och avluft. Arkitekterna på Yellon har ersatt fönster med galvade galler som smälter in snyggt med fasaden och även dessa är monterade av FS-Service.

 

– För vår del är det skönt att ha Hagab på nära håll, särskilt när det handlar om att göra speciallösningar; dom förstår våra krav och vi förstår deras möjligheter i produktionen. Det har alltid funkat bra att samarbeta. Leverans­en har i detta fall gått via Lindab i Jönköping, som är beställaren som gjort upphandlingen, säger Jonas Skörd.
Det runda landmärket går i folkmun under namnet ”Toarullen”, eftersom det ligger på Munksjö pappersbruks gamla industrimark. Byggnaden var inflyttningsklar i början av 2016, då bland annat Nordea, ett stort advokatkontor och IT-giganten Evry var klara för inflyttning. Kontors­ytorna kröns av en skybar med fest- och konferenslokal på översta våningen med 360° graders brandsäkrad utsikt runt om.

Munksjötornet fasad
Munksjötornet
rum i munksjötornet med vy

Använda produkter i projektet