Sök

Hittar du inte vad du letar efter?

Besök vår dokumentation och ladda ner produktblad, datablad, referensbeskrivningar och logotyper, och en del annat matnyttigt i pdf-format.

Kontakta oss

Om du ändå inte riktigt hittat svar på det du söker, tveka inte att kontakta oss på Hagab. När det gäller brandsäker ventilation är inga frågor obetydliga eller för små. Till kontakt.

Intervju med Hagabs grundare

Historien om hur Hagab startade handlar om en persons längtan efter oberoende och den egna driftighetens frigörelse efter 15 års anställning.

“Jag och min bror ägde tomten i Småländska Taberg där Hagab ligger än i dag. Tillsammans med två anställda började vi bygga själva fabriken 1985, svetsa balkar och resa stommar.”

SVEN-OLOF HAGELIN
Hagabs grundare

 

Hagab byggdes inte på en dag, men nära nog faktiskt. Bopålarna stod snabbt i backen i Taberg, på samma tomt som företaget än i dag residerar på. Årtalet var 1985 och de första anställda jobbade kvar länge, vilket ledde till en sympatisk tradition av låg personalomsättning, god lönsamhet och förtroligt långa relationer med leverantörer, kunder och partners.

Produkterna i plåt paketerades med mjuka värden. Och Hagab har alltid haft en förmåga att förvalta, förfina och utveckla – både produkter och organisation – under resans gång. Och resan den började med Sven-Olof Hagelin.

Sven-Olof Hagelin har alltid haft många olika projekt för händer och sett till att förverkliga det han företar sig. Och det saknas sällan idéer. Att det skulle handla om ventilationsprodukter när det kom till eget företagagande, var inte så långsökt efter de utvecklande åren på Stifab i Jönköping, men någon begränsning i synen på produktsortimentet fanns aldrig.

Femton års anställning och sedan raskt ett eget bolag på stablila fötter, berätta!

– Som anställd på Stifab fick jag, redan från början, enormt mycket frihet och ansvar. De hade sina anläggningar på många ställen i Sverige, inte bara i närheten av Jönköping.

Sven-Olof, för dagen redo att baka ut pizzabottnar av surdeg i det upprenoverade sädesmagasinet hemma på Tahe Gård strax utanför Taberg, blickar tillbaka och berättar vidare:

– Det var inget nytt för mig, detta med att bygga upp fabriker. Jag hade bland annat varit med om att starta nya anläggningar i både Finland och Australien för Stifabs räkning. Och min bror och jag ägde redan tomten i Taberg där Hagab ligger än i dag.

Var låg hemligheten i framgångarna?

– Framförallt hade vi ingen byråkrati på jobbet, det var raka passningar och korta beslutsvägar mellan konstruktion, produktion och administration. Trots att vi snabbt blev ganska många anställda, cirka 35 personer som mest.

Självaste Industriministern var på besök 1989, med ett förslag om att företagen skulle ta större ansvar vid sjukdom, vilket passade bra med våra ynka 1-2 procents sjukfrånvaro.

– Inga ackord, inga tunga lyft och så låg sjukfrånvaro, det var unikt inom industrin på den tiden.

I början på 90-talet var det tuff konjuktur men då började vi tillverka ett vapenskåp efter egna ritningar, som vi sålde på annons i jakttidningar. Det blev en sådan succé att vi fick fler beställningar än vad vi egentligen klarade av att hantera.

Flexibilitet har alltid varit en framgångsfaktor hos Hagab.

Vad var målsättningen med Hagab ur ditt perspektiv?

– Egentligen såg jag väldigt långsiktigt på det. Så var känslan i alla fall, att det var för all framtid. Men jag har genomfört allt annat i 15-årscykler – kan jag konstatera så här i efterhand – så när jag väl tog beslutet om att överlåta företaget gick affären väldigt fort.

– Mötte en representant av ren slump på en semesterresa till Kanarieöarna i februari 1999, och i maj samma år blev Vätterindustrier ägare till företaget. Jag lovade att vara kvar som vd i två år, sen satt jag i styrelsen till 2005.

Hur är din relation till Tabergsdalen?

– Jag är född i Norrahammar och uppvuxen i Taberg och har varit bygden trogen. De allra flesta som jobbade på Hagab på min tid bodde i närheten, de kunde gå och cykla till jobbet.

Ett 30-tal familjer hade sin försörjning från Hagab. Det kändes bra, att jag bidrog till något positivt för trakten.

– Att Hagab skulle ligga någon annanstans eller flyttas, var aldrig aktuellt. Vi var också väldigt aktiva som sponsorer till idrottsrörelsen här, vilket jag vet att Hagab är än i dag, det gör mig stolt.

Vad har varit din största drivkraft, är du en vinnarskalle?

– Att vinna är förstås kul, men det är idéerna och genomförandet i sig som lockar. Med rätt projekt för ögonen spelar det ingen roll om det blir några pengar över. Att bara tjäna pengar är ingen drivkraft för mig.

– Jag är också väldigt lojal i mina relationer. De som känner mig och har gjort affärer med mig, vet att jag alltid håller vad jag lovar. Det behövs inga skrivna papper, det räcker med ett handslag. Min målare och murare har jobbat med mig på det viset i mer än 50 år.

– Roland Karlsson och Sven-Arne Carlsson var med från början på Hagab och dom träffar jag fortfarande. Vi ses minst ett par gånger om året och snart är det dags för en premiärträff med pizzabak och umgänge i bagarstugan.

Det blir första träffen sedan det gamla sädesmagasinet renoverats, men förhoppningsvis inte sista gången, avslutar Sven-Olof.