Sök

Hittar du inte vad du letar efter?

Besök vår dokumentation och ladda ner produktblad, datablad, referensbeskrivningar och logotyper, och en del annat matnyttigt i pdf-format.

Kontakta oss

Om du ändå inte riktigt hittat svar på det du söker, tveka inte att kontakta oss på Hagab. När det gäller brandsäker ventilation är inga frågor obetydliga eller för små. Till kontakt.

Hagab höjer innovationstakten

9 December, 2019

Forskningsprojekt vid Jönköping University boostar små- och medelstora företag.

Hagab går en hektisk tid till mötes. Inför våren 2020 står lanseringarna på rad. Inte bara en lång rad nya produkter inom brandsäkrad ventilation, utan även innovativa tjänster finns på lut. Hagab har under snart tre år varit en del av forskningsprojektet ”Innovate” som initierats och drivits av Tekniska högskolan vid Jönköping University (JU). I projektet har sex små och medelstora företag i regionen träffats i regelbundna workshops för att utbyta erfarenheter, peppa och trigga varandra. Syftet är att få innovationskraften att slå rot i sin organisation, fast med lite olika inriktning beroende på behov och målsättning.


– För oss på Hagab har det handlat om att steg för steg få ett innovativt förhållningssätt i allt vi gör, i alla våra processer, säger Robert Bjursten, vd på Hagab och som själv varit aktiv i projektet.

– När vi är innovativa i vårt erbjudande och i vårt bemötande av kunder och samarbetspartners, och samtidigt har förmågan att vara reaktiva inåt i organisationen, då kommer nyheterna som ett naturligt utfall. Det är det vi ser nu.


Hagab lovar nu i princip en nyhetslansering i månaden hela våren fram till sommaren. Att påstå att man är en innovativ organisation är enkelt, men nu är det alltså upp till bevis. Projektet med JU har bedrivits inom deras forsknings- och lärmiljö SPARK som syftar till att bredda kontaktytorna mellan forskning och företagande, och göra produkter och tjänster mer kunskapsintensiva. Projektet är treårigt och kommer att avslutas under våren 2020. Sex tillverkande företag inom vitt skilda branscher som har genomfört workshops hos varandra med fokus på innovationsförmåga.


– Jag tycker att vi fått till rätt energi och puls i gruppen som träffas, säger Annika Engström som är projektledare för Innovate och universitetslektor inom arbetsorganisation vid Jönköpings University.

– Tilliten och öppenheten i gruppen är stor; alla vågar bjuda på sig själva, blottar sina svagheter och synliggör sina styrkor. När man kommer utanför sin komfortzon når man längre.

– Och när alla brinner för att bidra, finns det så mycket mer att hämta för alla, då vill ingen missa nästa möte, fortsätter Annika.

– Företagen har lite olika fokus på innovationskraft, och är bra på olika saker och kan hjälpa varandra att inse sin potential.

Det finns en del fördelar med att tussa ihop forskare från universitetsvärlden med människor som är aktiva i företagsvärlden. Totalt är det fem forskare från JU som varit inblandade i projektet, alla med sin ingång till begreppet innovation, ingenjörer, ekonomer och beteendevetare.


– Som forskare har vi strävat efter att få företagen att göra sina analyser och dra egna slutsatser.

– Vår roll har varit bekräfta det gruppen själv diskuterar och upptäcker, förklara processer och visa på nyttan som har stöd i forskningen. Har vi blivit för teoretiska, pratat fel språk, har vi fått höra det direkt, säger Annika och skrattar lite.

– Sen har vi forskare gjort egna studier, till exempel medarbetarenkäter, i företagen för att få en djupare bild av hur innovation präglar organisationen, fortsätter Annika.


Robert Bjursten har ett förflutet i ledande befattningar i större organisationer och har under sina år som vd för Hagab strävat efter att dokumentera och systematisera processer i hela bolaget, precis som är helt nödvändigt i större företag. Men han är mycket tydlig med att betona värdet av att möta andra mindre företag i Hagabs storleksklass:


– Att ha fått chansen att besöka alla de fem övriga bolagen har varit ett privilegium. Att rent fysiskt vara på plats och iaktta hur de gör i vardagen har varit betydligt mer värdefullt än jag trodde från början. Vi har haft mycket att lära varandra.

– Hela projektet är ett avstamp för Hagab som nu resulterar i att vi fyller våren med flera viktiga lanseringar. Jag är förvissad om att detta blir en milstolpe för Hagab, avslutar Robert.

Kategorier
Arkiv

Kort om Hagab

Hagab är ett starkt varumärke i ventilationsbranschen. Bland annat tack vare ett antal innovativa produkter som hindrar brandgaser att spridas i ventilationen. All utveckling och tillverkning sker vid anläggningen i Taberg söder om Jönköping. Företaget startade som legotillverkare i mitten av 1980-talet, men har offensivt satsat på egen produktutveckling i samarbete med relevanta partners – ventilationskonsulter, brandskyddsexperter, installatörer, arkitekter etc. Hagab ingår i Vättern Industrier AB.

PRESSRUM

Pressbilder, logotyp och pressmeddelanden hittar du här. >>

Taberg

Hagab Industri AB
Box 135
562 02 Taberg

Besöksadress:
Industrivägen 5
562 41 Taberg

Fakturaadress:
faktura@hagab.com

Växelns öppettider:
Mån-Tors 07:00 - 16:00
Fre 07:00 - 13:30
Lunchstängt alla dagar 12:00-12:30

036 - 36 30 90
Info@hagab.com
Hitta hit

Stockholm

08 - 689 90 10
Info@hagab.com