Sök

Hittar du inte vad du letar efter?

Besök vår dokumentation och ladda ner produktblad, datablad, referensbeskrivningar och logotyper, och en del annat matnyttigt i pdf-format.

Kontakta oss

Om du ändå inte riktigt hittat svar på det du söker, tveka inte att kontakta oss på Hagab. När det gäller brandsäker ventilation är inga frågor obetydliga eller för små. Till kontakt.

Guldläge krävde mässing

16 May, 2016

Hagab har fått äran att leverera skräddarsydda galler i mässing som är mer än bara en passage för in- och avluft. Handelsområdet vid Solåsen i Jönköping har fått en ny magnet med många vågade vinklar och vrår i exteriören. Nu är inte mässing magnetiskt, men byggnaden har en unik attraktionskraft för ögat. Läs mer

Vi fick strida hårt för att få även gallren i mässing, berättar arkitekt Johan Özmen på Arkitekthuset AB. Entreprenören tyckte nog det räckte med standard, men vi fick som vi ville till slut.

Byggnaden är alltså klädd med en mässingslegering, monterad i kassetter. Men även takets vinklar är en viktig del av helheten, därför har ett mässingsgaller smugits in även uppe på taket. Det andra gallret sitter på baksidan en bit över huvudhöjd och smälter väl in i övriga fasaden, för dem som passerar på den sidan av byggnaden.

Gallren är skräddarsydda både när det gäller material och dimension, berättar Henrik Sollenby, som är ansvarig säljare på Hagab.

Det var första gången vi tillverkade galler i just mässing, men annars gör vi en hel del skräddarsytt i olika material varje år. Ofta är det just arkitekterna som driver frågan, för att få till helheten. I det här fallet hade det varit synd med galvade galler, eller liknande, när helheten är så konsekvent genomförd med mässing.

Den spektakulära byggnaden är en konceptbutik för Royal Design, men en mindre del disponeras som kafé. Byggnaden premierades med Jönköpings Stadsbyggnadpris 2015. Byggherre var fastighetsbolaget Lustgården AB, som byggt många av de större affärslokalerna på Solåsen.

Kategorier
Arkiv